Veľká noc je najvýznamnejší kresťanský sviatok v roku. Jej neoddeliteľnou súčasťou u nás je kupačka, šibačka, vinšovačka a množstvo tradičných jedál. No a my sme si pre vás nachystali celkom netradične, tradičný grécky recept na veľkonočný koláč tsoureki. Ide o koláč z kysnutého cesta okrúhleho tvaru, konzistenciou veľmi podobný brioške, tiež našej tradičnej paske, ktorý je vyhotovený zo základných surovín – múky, cukru, vajec, mlieka, droždia a masla. Rozdiel je v typickej príchuti, ktorá našej paske žiaľ chýba. Gréci na dochutenie najčastejšie používajú mahleb – výrazné, aromatické korenie vyrábané zo semien stredomorského druhu čerešne. Často sa pridáva i pomarančová kôra a kardamón.
Tsoureki sa podáva s vajíčkami zafarbenými na červeno, ktoré majú predstavovať Kristovu krv. Vajcia ale nie sú určené na konzumáciu. Používajú sa k zábavnej hre, kedy si obaja „hráči“ vezmú po jednom vajci do ruky a jemne nimi o seba poklepkávajú. Vyhráva ten, ktorému vaječná škrupina klepaním nepraskne.
Tento tradičný grécky veľkonočný koláč, podobne ako brioška, alebo paska, sa dá jesť na slano i na sladko. S maslom, šunkou, alebo džemom ku káve. Prípravou nie je komplikovaný, ale istú lásku si vyžaduje. To kysnuté cesto vždy. Pokojne môžete skúsiť do cesta prihodiť sušené brusnice, alebo na jemno nasekané sušené slivky. Určite tým nič nepokazíte.
Komentáre
Zverejnenie komentára